Piernik z wiśniami i masą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem ucierając dodawać po jednym jajku ,
Mąkę ,sodę , kakao ,przyprawę do piernika wymieszać
Do utartej margaryny z jajkami porcjami dodawać mąkę wymieszaną z przyprawami na przemian z dżemem i mlekiem
Wszystko razem dokładnie wymieszać
Przelać do formy o wymiarach 36/22cm ,piec około 40 minut w temp.170-175 *C
Wystudzić ,przekroić na dwie części ,przełożyć masą
MASA :
Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem ,porcjami dodać serek i wyciśnięty sok z pomarańczy
POLEWA : czekoladę połamać na małe kawałki , dodać mleko ,podgrzewać cały czas mieszają aż czekolada się rozpuści .
Rozpuszczoną czekoladą polać piernik .
Porady
Mówią że najlepszy jest " stary piernik " i chyba coś w tym jest ,piernik jest bardzo dobry na drugi a nawet na trzeci dzień :) :)
Komentarze