Pieczarki faszerowane cebulką i boczkiem

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Super soczyste w środku, nadziane podsmażoną cebulką i chrupiącym boczkiem - takie pieczarki to idealna przekąska na imprezę.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 średnich pieczarek
    1 duża cebula
    3 plastry boczku
    starty żółty ser
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Pieczarki faszerowane cebulką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieram, kroję w dość cienkie piórka. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę, oprószam solą i pieprzem, smażę aż zmięknie i się lekko zarumieni. Przekładam na talerz, odkładam. Na patelnię wrzucam plastry boczku, smażę z obu stron aż będzie chrupiący, przekładam na ręcznik papierowy, odsączam z nadmiaru tłuszczu, przekładam na deskę, kroję na kilka mniejszych kawałków. Pieczarki myję i osuszam. Odrywam nóżki, za pomocą łyżeczki wyciągam środek. Kapelusze lekko smaruję olejem, układam na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Środek oprószam solą i pieprzem. Do każdej pieczarki wkładam boczek i cebulkę. Piekę w temperaturze 190 stopni, po ok. 12 minutach pieczenia, wysuwam blaszkę i oprószam każdą pieczarkę startym serem. Wkładam z powrotem, zapiekam jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować