Pieczarki faszerowane cebulką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieram, kroję w dość cienkie piórka. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę, oprószam solą i pieprzem, smażę aż zmięknie i się lekko zarumieni. Przekładam na talerz, odkładam. Na patelnię wrzucam plastry boczku, smażę z obu stron aż będzie chrupiący, przekładam na ręcznik papierowy, odsączam z nadmiaru tłuszczu, przekładam na deskę, kroję na kilka mniejszych kawałków. Pieczarki myję i osuszam. Odrywam nóżki, za pomocą łyżeczki wyciągam środek. Kapelusze lekko smaruję olejem, układam na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Środek oprószam solą i pieprzem. Do każdej pieczarki wkładam boczek i cebulkę. Piekę w temperaturze 190 stopni, po ok. 12 minutach pieczenia, wysuwam blaszkę i oprószam każdą pieczarkę startym serem. Wkładam z powrotem, zapiekam jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści.
Komentarze