Pieczarki faszerowane ziemniakami puree z cebulką i boczkiem

5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Idealne danie na imprezę, nie tylko w karnawale!

  • 20 min

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków
    12 pieczarek (tylko kapelusze)
    1 łyżka startego żółtego sera
    ¼ szklanki słodkiej śmietanki 18%
    1 cebula
    2 - 3 cieniutkie plastry boczku
    sól, pieprz
    kilka łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Puree Przystawki

Pieczarki faszerowane ziemniakami puree z cebulką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki faszerowane ziemniakami puree z cebulką i boczkiem 1. Piekarnik nagrzać do 200°C.
    Ziemniaki ugotować w tradycyjny sposób i rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę.
    W czasie jak ziemniaki się gotują, pokroić drobno cebulę i usmażyć ją na maśle, do zrumienienia. Boczek też drobno pokroić i usmażyć na chrupko.
    Śmietankę podgrzać. Do gorących ziemniaków dodać ser i wymieszać, aby się roztopił, dolać śmietankę, wymieszać. Dodać cebulę i boczek. Doprawić solą i pieprzem. Całość trochę przestudzić.
    Pieczarki oczyścić, oddzielić kapelusze. Nóżki zachować na później, np. do zupy lub sosu.
    Masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy, lub łyżką nakładać porcje „z górką” na kapelusze. Posypać bułką tartą i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Piec 20 minut. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować