Pieczarki faszerowane ziemniakami puree z cebulką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ziemniaki ugotować w tradycyjny sposób i rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę.
W czasie jak ziemniaki się gotują, pokroić drobno cebulę i usmażyć ją na maśle, do zrumienienia. Boczek też drobno pokroić i usmażyć na chrupko.
Śmietankę podgrzać. Do gorących ziemniaków dodać ser i wymieszać, aby się roztopił, dolać śmietankę, wymieszać. Dodać cebulę i boczek. Doprawić solą i pieprzem. Całość trochę przestudzić.
Pieczarki oczyścić, oddzielić kapelusze. Nóżki zachować na później, np. do zupy lub sosu.
Masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy, lub łyżką nakładać porcje „z górką” na kapelusze. Posypać bułką tartą i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Piec 20 minut. Podawać na ciepło.
Komentarze