Papryki w lekkiej marynacie faszerowane serem feta

4.5 (169 ocen)

  • 20 min

Sezonowa przystawka nie tylko pyszna ale i pięknie wyglądająca.

  • 20 min

Składniki:

  • 5-6 Papryk małych ( tzw. pomidorowe), mogą też być długie papryki

    Marynata:

    2 litry wody,

    1/3 szklanki octu,

    1 łyżeczka cukru,

    1 łyżeczka soli,

    1/3 szklanki oleju,

    Ziele angielskie, liść laurowy, 4 ząbki czosnku, pieprz ziarnisty,

    Farsz:

    1 opakowanie sera feta,

    20 dag twarogu,

    4 ząbki czosnku,

    Sól, pieprz,

    Koperek,
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Papryki w lekkiej marynacie faszerowane serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryki marynowane 1. Aby móc podać takie faszerowane papryki musimy parę dni wcześniej przygotować je w marynacie.

    W naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, cukru, octu, i ziół. Odstawiamy do wystudzenia. Paprykę myjemy, lekko wykrawamy górną część i czyścimy z ziaren w środku. Do słoja wkładamy oczyszczone papryki i zalewamy ciepłą zalewą. Dokładamy do słoja czosnek i olej. Tak przygotowane papryki trzymamy w zalewie około 3 dni aby nabrały aromatu.
  • 2. Po tym czasie możemy podać papryki z farszem. W misce ścieramy (na małych ząbkach) twaróg i dodajemy do niego ser feta. Do tego dokładamy wyciśnięty czosnek, sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz, drobno posiekany koperek i mieszamy wszystko razem. Papryki faszerujemy przygotowanym farszem serowym (długie kroimy na mniejsze kawałki), wykładamy na talerz i polewamy oliwą i posypujemy świeżo starym pieprzem, posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować