Pomidory faszerowane kurczakiem i serem feta

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Pomidory tak jak i papryka są bardzo wdzięcznym produktem do faszerowania. Można wyczarować z nich cuda. Ja dziś nadziewam je kurczakiem i serem feta.

  • 60 min

Składniki:

  • duże pomidory
    filet z piersi kurczaka
    ser feta
    ok.4 ząbki czosnku
    bazylia świeża lub suszona
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    olej lub oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidory faszerowane kurczakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23f7s3h 1. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy bazylią, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. W tym czasie ścinamy góry z naszych pomidorów i za pomocą łyżki lub noża wydrążamy miąższ. Do kurczaka dodajemy wydrążony miąższ i dusimy przez chwilkę. Ser feta kroimy w kostkę. Nadziewamy pomidory kurczakiem, do każdego wkładamy po kilka kostek fety.Przykrywamy pomidory ściętymi wcześniej górami. Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok.25 minut w temp. 180 stopni. Takie pomidory są świetne jako przekąska lub lekka kolacja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować