Paella z pieczonym kurczakiem

4.5 (159 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Paella z pieczonym kurczakiem
To mój smak na wagę złota. Połączenie wielu smaków jest genialne a zarazem bardzo proste. Danie łatwe do zrobienia a efekt finalny jest wyśmienity. Posiłek lekki i pyszny w trakcie jedzenia odczuć można błogość i zadowolenie. Takiego obiadu nie powstydziłby się nawet rasowy poszukiwacz złota! :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki :

    5 udźców z kurczaka,
    przyprawa do kurczaka,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżki mąki.


    400 g ryżu na paellę,
    1 łyżeczka papryka ostra,
    2 łyżeczki curry,
    1,5 L bulionu drobiowego,
    200g mrożonego groszku,
    200g mrożonego bobu, ( w z sezonie użyj świeżego )
    1 cebula.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paella z pieczonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie oczyść. Wlej olej i wsyp przyprawę. Dokładnie wymieszaj całość. Mięso przełóż do miski i włóż do lodówki na godzinę. Udźce z kurczaka posyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron. Przełoż na blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 20 minut.
  • 2. Na patelni na której smażył się kurczak wrzuć cebulę. Smaż chwilę. Wsyp ryż oraz wlej 1/3 porcję bulionu. Dodaj groszek, bób oraz wsyp curry i paprykę. Wymieszaj dokładnie całość. Duś parę minut. Wlej resztę bulionu i gotuj do miękkości. Ułóż podpieczone mięso . Przykryj całość i pozostaw na 5 minut aby całe danie nabrało aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować