Paella z ryżem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć,dokładnie oczyścić z nasion, miąższ pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
2.Na dużej, głębokiej patelni ( u mnie śr.32 cm) rozgrzać 5 łyżek oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać przyprawą do drobiu. Kłaść na gorącym oleju i obsmażyć na złoty kolor.
4.Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, mieloną paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Wlać gorący bulion. Gotować aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
5.Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować aż groszek i kurczak będą miękkie. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałej łyżce oleju i obłożyć nim paellę. Danie podawać prosto z naczynia, w którym było przygotowywane.
Porady
* po usmażeniu kurczaka można wymienić olej
* przy mniejszej patelni zmniejszamy ilość składników
Komentarze