Paella z ryżem i kurczakiem

4.98 (177 ocen)

Hiszpańskie, smaczne danie podawane i spożywane wprost z patelni.

Składniki:

  • 4-6 pałeczek kurczaka
    10 dag wędzonego boczku
    30 dag ryżu
    2 cebule
    3 małe papryki (czerwona, żółta i zielona)
    pół szklanki mrożonego groszku
    3 ząbki czosnku
    1 litr bulionu
    6 łyżek oleju
    przyprawa do drobiu
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    szczypta kurkumy
    sól, pieprz


Wystaw ocenę:

4.98 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paella z ryżem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrój papryki 1. Papryki umyć,dokładnie oczyścić z nasion, miąższ pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  • usmaż udka 2. Na dużej, głębokiej patelni ( u mnie śr.32 cm) rozgrzać 5 łyżek oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać przyprawą do drobiu. Kłaść na gorącym oleju i obsmażyć na złoty kolor.
  • dodaj papryki 3. Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić kawałki papryki.
  • dodaj bulion 4. Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, mieloną paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Wlać gorący bulion. Gotować aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
  • gotowe danie 5. Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować aż groszek i kurczak będą miękkie. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałej łyżce oleju i obłożyć nim paellę. Danie podawać prosto z naczynia, w którym było przygotowywane.

Porady

* po usmażeniu kurczaka można wymienić olej * przy mniejszej patelni zmniejszamy ilość składników

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować