Pączki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis mojej mamy. Zawsze robię pączki wg tej receptury.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    10 dag drożdży
    10 dag cukru
    8 łyżek oleju
    8 żółtek
    1/2 l mleka
    marmolada
    olej lub smalec do smażenia

    lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki śmietany 30%
    kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy szklanką mleka, wsypujemy cukier i odstawiamy do rozpuszczenia.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, żółtka, resztę mleka i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na grubość 1 cm . Na jednej połowie ciasta układamy kupeczki marmolady, przykrywamy drugą połową ciasta i wykrawamy szklanką pączki z marmoladą w środku.
    Smażymy na tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Cukier puder mieszamy ze śmietanką do uzyskania gładkiego lukru. Każdego pączka dekorujemy lukrem i kolorowymi cukiereczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować