Połączenie kurczaka,warzyw, ciasta naleśnikowego, roztopionego sera i sosu czosnkowego to prawdziwa uczta dla podniebienia. Warto wypróbować naleśniki z warzywami
Składniki:
Składniki na farsz :
2 duże cebule
1 duża por (część biała)
2 duże marchwie ( ok 30 dag)
70dag pieczarek
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
kukurydza w puszcze
2 piersi z kurczaka
2 małe ząbki czosnku ( krojony,wyciskany lub kostka knorr- według uznania) ,
sól, pieprz
tarty żółty ser (ok 10 dag)
oliwa
Sos czosnkowy:
2łyżki majonezu
150 ml. śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Naleśniki z warzywami zapiekane z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : 1.Przygotować naleśniki ,doprawić solą i pieprzem.(Składniki jak na podstawowe ciasto naleśnikowe ) 2.Marchew pokroić w nieduże słupki ,podsmażyć na oliwie (marchew ma być na pół twardo) 3.Pierś pokroić w dużą kostkę lub paski ,obsmażyć na oliwie razem z czosnkiem (można zrobić marynatę z oleju czosnku i przyprawy gyros lub DO kurczaka ,) 4.Cebulę pokroić w piórka , lekko podsmażyć na oliwie , dodać pieczarki pokrojone w grubą kostkę - dusić aż woda wyparuję , następnie dodać pokrojonego pora - dusić ok 7 min , dodać paprykę pokrojoną w kostkę - wszystko razem dusić przez kilka minut.Na sam koniec dodać kukurydzę i pierś z kurczaka (wcześniej zrobioną) Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem (można dodać kilka kropel cytryny wg,uznania , aby farsz był lekko winny) 5.Farsz wyłożyć na pół naleśnika,zakryć drugą połówką lub zwijać jak naleśniki 6. Wyłożyć wszystko do naczynia żaroodpornego,posypać tartym żółtym serem 7.Zapiekać ok 30 min w temp 180 st.C 8.Ciepłe naleśniki z warzywami podawać z sosem czosnkowym
Komentarze