Muffiny z szynką, papryką i serem

4.48 (194 ocen)

  • 45 min

Gdyby ktoś nie widział co zrobić z resztkami wędlin, serów, warzyw ze świątecznych zapasów to proponuję wykorzystać je do upieczenia tych pysznych, wytrawnych muffinek, które zadowolą każdego fana pizzy.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    200 gram jogurtu greckiego
    pół szklanki oleju
    2 roztrzepane jajka
    oraz
    5 plasterków szynki
    pół czerwonej papryki
    szczypiorek
    50 gram sera pleśniowego
    50 gram sera mozzarella
    oragano, pieprz
    pestki z dyni i siemię lniane do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Muffiny z szynką, papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać suche składniki ciasta a do drugiej wlać mokre i roztrzepać widelcem. Delikatnie wymieszać suche składniki z mokrymi.
  • Pokrojone resztki 2. Szynkę, sery, warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać wraz z oregano i pieprzem do ciasta. Ponownie wymieszać.
  • 3. Napełnić papilotki masą do całej ich wysokości i posypać z wierzchu pestkami z dyni i siemieniem. Piec 25 minut w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku.

Porady

Można wykorzystać dowolne resztki wędlin, kiełbas, serów czy gotowanych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować