Mini serniczki a'la Snickers

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Myślę, że każdy z Was miał okazje spróbować słynnych batonów „Snickers ”. W związku z tym, że jestem ogromną fanką tych batonów, to postanowiłam przygotować mini serniczki na własnie wzór tego batona. Do masy serowej dodałam pyszne masło orzechowe, a wierzch obficie oblałam domowym karmelem i posypałam solonymi orzeszkami. Wyszły bardzo smaczne mini deserki

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • spód:
    ciasteczka maślane 15 dag,
    masło 5 dag,

    masa serowa:
    ser biały z wiaderka 0,5 kg,
    masło 5 dag,
    cukier puder 3/4 szklanki,
    masło orzechowe 5 łyżek,
    jajka 3 szt,
    mąka ziemniaczana 1,5 łyżki,

    karmel:
    cukier 1 szklanka,
    woda 1/4 szklanki,
    masło 5 dag,
    śmietanka 100 ml,

    dodatkowo:
    orzechy ziemne do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Mini serniczki a'la snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Ciasteczka miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy ręcznie. Masło rozpuszczamy, następnie łączymy z ciasteczkami, mieszamy do połączenia. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki nakładamy ciasteczka i ugniatamy za pomocą łyżeczki.
    Do sera dodajemy jajka, cukier, masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy wszystko razem. Masę nakładamy do foremek. Pieczemy przez 15 min w 180 stopniach, następnie obniżamy temperaturę na 125 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min. Chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy serniczki ostygną to wkładamy je do lodówki.
    Następnie przygotowujemy karmel.
    Palnik ustawiamy na największą moc. Do garnka wsypujemy cukier, nalewamy wodę i stawiamy na palnik ( nie mieszamy, ani nie dotykamy!). W garnku umieszczamy termometr cukierniczy, gdy temperatura wyniesie 170 stopni to ściągamy garnek z palnika, jeśli przekroczymy tą temperaturę to karmel będzie miał gorzki smak. Kolor karmelu powinien mieć bursztynowy kolor.

    Do karmelu dodajemy masło oraz śmietankę. Mieszamy i stawiamy na palnik, ale tym razem ustawiamy małą moc palnika. Gotujemy 1-2 min. Gotowy karmel odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie karmelem polewamy serniczki. Na wierzchu układamy orzeszki ziemne. Serniczki należy przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować