Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Matiasy z sosem z jogurtu i śmietany oraz z zielonym ogórkiem smakują wyśmienicie w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag matiasów
    20 dag jogurtu naturalnego
    20 dag kwaśnej śmietany
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 zielonego ogórka
    1łyżka pokrojonego szczypiorku
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem 1. Matiasy moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę. Ogórka myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
    Składniki na sos wkładamy do miseczki i mieszamy. Matiasa kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone rzodkiewki przekładamy na talerz, układamy obwódkę. Następnie układamy naprzemiennie w rzędach matiasy, pokrojony ogórek, sos, cebulę z czosnkiem do wyczerpania składników. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować