Łosoś w cieście francuskim

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Łososia można podawać na ciepło z sosem, np. grzybowym, oraz na zimno, np. z dipami.

Składniki:

  • ● 250 g filetów z łososia
    ● gotowe ciasto francuskie
    ● 5 dużych pieczarek
    ● cebula
    ● żółtko
    ● cytryna
    ● śmietana
    ● przyprawy: przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oprószamy solą i pieprzem,
    skrapiamy sokiem z cytryny.
    Pokrojoną cebulę szklimy
    na tłuszczu i dodajemy pokrojone
    w plastry pieczarki. Doprawiamy
    przyprawą uniwersalną, smażymy na
    małym ogniu. Przyprawiamy
    ziołami i papryką, dodajemy trochę
    śmietany. Dusimy do uzyskania
    gęstego sosu, studzimy.
  • 2. Łososia układamy na cieście,
    wykładamy pieczarki z sosem,
    posypujemy koperkiem. Zamykamy
    nadzienie w pieróg, dokładnie
    łącząc krawędzie ciasta,
    nadwyżkę odcinamy. Smarujemy
    rozkłóconym żółtkiem, by
    pieróg się ładnie zarumienił.
    Pieczemy 30 minut w 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować