Łosoś w cieście francuskim

  • wyświetlono: 3006 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W piątek pora na rybkę, ale nie każdy lubi rybkę, dlatego genialnym rozwiązaniem jest połączenie jej z czymś co lubimy, ja na przykład uwielbiam ciasto francuskie. W związku z tym stworzyłam super danie, filet z łososia z warzywami w cieście francuskim oraz małe trójkątne pierożki z warzywami.

ekoKlaudia
  • 70min

Składniki

*Łosoś w cieście francuskim z warzywami
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 250 g filetu z łososia
- 4 nieduże marchewki
- 2 nieduże pory (biała część)
- 1/3 korzenia selera
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- sok z 1/3 cytryny
- 2 łyżki kopru
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś w cieście francuskim

  • Duszona marchewka, seler, por z odrobiną skórki z cytryny.1. Warzywa do farszu:
    Marchewki, seler, por oczyszczamy, myjemy. Marchewki i seler należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wrzucamy je na rozgrzane masło. Por kroimy w piórka i dodajemy do warzyw na patelnię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, 1 minutę wszystko dusimy. Dodajemy skórkę z cytryny oraz koper i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Łosoć doprawiony sokiem z cytryny, solą i pieprzem.2. Filet z łososia:
    Filet z łososia dzielimy na dwie równe części, osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy na sitko, aby nadmiar płynów z ryby mógł spłynąć.
  • Filet z łososia z warzywami w cieście francuskim.3. Ciasto francuskie z łososiem i warzywami:
    Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na cztery części, na dwóch z nich nakładamy porcję warzyw i filet z łososia. Każdą porcję przykrywamy pozostałą częścią ciasta, brzegi dociskamy, sklejamy, a wierz nacinamy nożem, na koniec wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. takie porcje wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 min, obserwujemy aż góra zrobi się złocista.
  • Trójkątne pierożki z ciasta francuskiego z warzywami.4. Trójkątne pierożki:
    Z pozostałych warzyw i drugiego ciasta francuskiego można zrobić cudowne i pyszne pierożki. W związku z tym płat ciasta francuskiego dzielimy na dowolnej wielkości kwadraty, na środku układamy porcję warzyw, brzegi sklejamy, aby powstały trójkąty, górę nacinamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 20-30. Oczywiście można je piec razem z rybą.
  • 5. Podanie:
    Upieczoną rybę i gotowe pierożki można podać z ulubioną surówką, Ja w lodówce miałam kapustę pekińską, więc przygotowałam lekko surówkę z kapusty pekińskiej z marchewką i natką pietruszki z odrobiną majonezu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: agarybak76

Łosoś w cieście francuskim

Wykwintne i pyszne danie, które...

łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: aczp1

Łosoś w cieście francuskim

Eleganckie danie na wyjątkowe okazje....

Łosoś w porach i cieście francuskim

Dodane przez: Kloruś

Łosoś w porach i cieście francuskim

To danie jest bardzo szybkie i...

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIm.

Dodane przez: Konto nieaktywne

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM...

łapie za serce swoim smakiem,oszałamia...

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Dodane przez: koma61

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Pyszne i zdrowe danie. Łosoś w...

Łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: Goszka

Łosoś w cieście francuskim

Rybna niespodzianka !

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE