likier kawowy

4.5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Lekki i przyjemny likier kawowy doskonale sprawdzi się w długie, jesienne i zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa i pysznie smakuje. Z podanej porcji przygotujecie mniej więcej 1 litr likieru.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 250 ml wody
    1 szklanka cukru
    500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
    4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej
    250 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Likiery Kawy

Likier kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczam w 50 ml wrzątku. Pozostałe 200 ml wody zagotowuję z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści wlewam mleko i doprowadzam do wrzenia. Zestawiam z ognia i dolewam rozpuszczoną kawę. Całość mieszam i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Do zimnego płynu wlewam spirytus i dokładnie mieszam. Rozlewam do butelek i wstawiam do lodówki. Cierpliwie czekam przynajmniej 2-3 dni, by smaki się przegryzły. Z każdym kolejnym dniem likier kawowy smakuje lepiej, jednak nie udało mi się go przechować dłużej niż tydzień ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Kawa Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować