Pełnia lata w każdym kawałku! Budyń, kruche ciasto i truskawki to połączenie idealne, przekonajcie się! Więcej słodkości na moim blogu: chceupiec.blogspot.com, na który serdecznie zapraszam! :)
1 godz. 20 min
Składniki:
300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
100 g masła
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 budynie (śmietankowe lub waniliowe z cukrem)
3/4 l mleka
ok. 500 g truskawek
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Dodać jajka, cukry i proszek. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę Podzielić na dwie części : 1/3 i 2/3. Zamrozić przez pół godziny. Większą część wyjąć, zetrzeć na tarce na wyłożoną folią blaszkę (24x36cm). Wyłożyć równomiernie ciastem.
Zagotować budyń wg przepisu. Jeszcze ciepły wylać na spód ciasta, wyłożyć przepołowione truskawki i i zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do zezłocenia kruszonki. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Komentarze