Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pełnia lata w każdym kawałku! Budyń, kruche ciasto i truskawki to połączenie idealne, przekonajcie się! Więcej słodkości na moim blogu: chceupiec.blogspot.com, na który serdecznie zapraszam! :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    100 g masła
    2 jajka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    2 budynie (śmietankowe lub waniliowe z cukrem)
    3/4 l mleka
    ok. 500 g truskawek
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Dodać jajka, cukry i proszek. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę Podzielić na dwie części : 1/3 i 2/3. Zamrozić przez pół godziny. Większą część wyjąć, zetrzeć na tarce na wyłożoną folią blaszkę (24x36cm). Wyłożyć równomiernie ciastem.

    Zagotować budyń wg przepisu. Jeszcze ciepły wylać na spód ciasta, wyłożyć przepołowione truskawki i i zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do zezłocenia kruszonki. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować