Ciasto kruche z budyniem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

...kiedyś dość często robiłam podobne ciasto z jabłkami, a że mamy sezon na truskawki to dziś w wersji właśnie z tymi owocami. Ciasto kruche ciasto z budyniem i truskawkami jest banalnie proste, smaczne i z pewnością każdemu się uda.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku
    200 g masła
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka octu

    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5–6 łyżek cukru

    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, można dodać kilka łyżek zimnej wody.
  • 2. W jednej szklance mleka wymieszać budynie z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, wlać mieszankę budyniową i mieszając, gotować kilka minut (tak jak gotujemy budyń).
  • 3. Ciasto kruche dzielimy na dwie części, na spód można dać większą ilość.
  • 4. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30 wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy jedną część ciasta, wylewamy budyń; który wcześniej należy przez kilka minut ostudzić. Układamy przekrojone na pół truskawki, ścieramy kolejną część ciasta np. na tarce o grubych oczkach. Ja pokruszyłam jak kruszonkę. Pieczemy w 170st około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować