kruche ciasteczka z kokosanką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kokosanki to ciasteczka bardzo lubiane przez moją córeczkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki pszennej
    150 g masła
    2 żółtka gotowane
    2 żółtka surowe
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na kokosanki:
    2 białka
    100 g kokosu
    4 duże łyżki cukru pudru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z kokosanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek) wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać do łyżce cukier puder. Na końcu dodać kokos i wymieszać. Na ciasteczka nakładać po łyżeczce masy kokosowej.
  • 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 5 minuta a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 10 minut aż kruche spody będą rumiane a kokosanka w miarę sucha.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować