Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

4.5 (170 ocen)

Kotlety mielone to tradycyjny polski obiad. Nie ma domu w którym na stole nie znajdował klasyczny kotlet mielony z ziemniaczkami i surówką.

Składniki:

  • Kotlety mielone:
    ½ kg mielonego mięsa
    1 czerstwa bułka
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    majeranek, kminek (mielony), słodka papryka w proszku ,sól ziołowa, pieprz ziołowy
    3 łyżki kaszy manny
    olej

    Sos pieczarkowy:
    50 dag pieczarek
    15 dag cebuli
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz kolorowy, oregano
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w mleku, a następnie dokładnie odciskamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski z mięsem dodajemy bułkę, czosnek, surowe jajko, szczyptę majeranku, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu oraz kaszę mannę. Całość razem mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli. Dodajemy sól i pieprz. Dusimy i podlewamy szklanką wody i zagotowujemy. Z wody i mąki robimy zaklepkę i dodajemy do sosu. Chwilkę gotujemy. Do gorącego sosu wkładamy kotlety mielone. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką np. z marchewki i jabłka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować