Kotlety mielone w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w mleku, a następnie dokładnie odciskamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski z mięsem dodajemy bułkę, czosnek, surowe jajko, szczyptę majeranku, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu oraz kaszę mannę. Całość razem mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli. Dodajemy sól i pieprz. Dusimy i podlewamy szklanką wody i zagotowujemy. Z wody i mąki robimy zaklepkę i dodajemy do sosu. Chwilkę gotujemy. Do gorącego sosu wkładamy kotlety mielone. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką np. z marchewki i jabłka.
Komentarze