Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na kotlety mielone w nieco odmiennej odsłonie. Pyszny domowy obiadek którym wszyscy zajadają się z ogromnym apetytem. Nam najlepiej smakują podane z ziemniaczanym puree i buraczkami.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego
    250 gramów pieczarek
    szklanka wody lub bulionu
    1 mała cebula
    1 małe jajko
    2 łyżki bułki tartej plus 5 łyżek zimnej wody
    sól
    pieprz
    słodka papryka czerwona (pół łyżeczki)
    majeranek (1 łyżka)
    mąka do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Frykadelki

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą, zimną wodę i przyprawy dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
    Odstawiamy na 10-15 minut.
  • 2. W miedzy czasie pieczarki kroimy na drobne plasterki.
  • 3. Z mięsa formujemy kotlety i panierujemy obficie w mące.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wkładamy kotlety i smażymy z każdej strony na złoty kolor, następnie mięso przekładamy na talerz.
  • 4. Do tej samej patelni i tłuszczu dodajemy pokrojone pieczarki, lekko solimy i smażymy ciągle mieszając aż się przyrumienią. Po tym czasie wkładamy ponownie kotlety mielone i wlewamy bulion.
  • 5. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas obracając kotlety na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
    Na koniec sos doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Można zagęścić dodatkowo niewielką ilością mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować