Pomysł na kotlety mielone w nieco odmiennej odsłonie. Pyszny domowy obiadek którym wszyscy zajadają się z ogromnym apetytem. Nam najlepiej smakują podane z ziemniaczanym puree i buraczkami.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 gramów mięsa mielonego
250 gramów pieczarek
szklanka wody lub bulionu
1 mała cebula
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej plus 5 łyżek zimnej wody
sól
pieprz
słodka papryka czerwona (pół łyżeczki)
majeranek (1 łyżka)
mąka do panierowania
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą, zimną wodę i przyprawy dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Odstawiamy na 10-15 minut.
2.W miedzy czasie pieczarki kroimy na drobne plasterki.
3.Z mięsa formujemy kotlety i panierujemy obficie w mące.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wkładamy kotlety i smażymy z każdej strony na złoty kolor, następnie mięso przekładamy na talerz.
4.Do tej samej patelni i tłuszczu dodajemy pokrojone pieczarki, lekko solimy i smażymy ciągle mieszając aż się przyrumienią. Po tym czasie wkładamy ponownie kotlety mielone i wlewamy bulion.
5.Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas obracając kotlety na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
Na koniec sos doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Można zagęścić dodatkowo niewielką ilością mąki.
Komentarze