Kawowiec z kremem czekoladowo – karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie z mąką. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną czekoladę z kakao, a do drugiej pół puszki karmelu. Obie masy dokładnie utrzeć.
3.Przełożenie:
Na pierwszą połowę ciasta wyłożyć krem czekoladowy, ułożyć herbatniki, krem karmelowy i ostatnie ciasto. Wierzch posmarować pozostałym karmelem. Dowolnie udekorować.
Komentarze