Ciasto kawowiec

4.49 (172 ocen)

  • 40 min

Jest to bardzo stary przepis, który dostałam od teściowej. Ciasto wyśmienicie smakuje z kawą. Doskonałe na babskie pogaduchy przy kawie.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    50 dag mąki,
    20 dag cukru,
    1 margaryna,
    3 jajka,
    2 łyżki miodu sztucznego,
    2 łyżki słodkiego mleka,
    2 płaskie łyżeczki sody (sodę rozpuścić w wyżej wymienionym mleku)

    masa kawowa:
    0,5l mleka,
    0,5 szkl cukru,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
    1 margaryna,

    poncz:
    szklanka przegotowanej wody,
    2 łyżki cukru,
    sok wyciśnięty z 1 cytryny,

    ponadto:
    tabliczka gorzkiej czekolady,
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Ciasto kawowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Ze wszystkich składników wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 24x40 wyłożona papierem do pieczenia. Upiec osobno obydwa placki po 20 min w temp. 180 st.
  • 2. masa kawowa:
    Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Odlać 2-3 łyżki mleka, rozpuścić w niej kawę, Dodać do mleka gotowanego z cukrem. W pół szklanki mleka rozrobić obie mąki. Ugotuj budyń, wystudź. Margarynę utrzyj na puszystą masę. Dodawaj porcjami budyń.
  • 3. Ciasto nasączamy ponczem. Wykładamy na nie 1/2 kremu, przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy pozostałą resztą kremu. Dekorujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować