Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

4.51 (160 ocen)

  • 10 min

To bardzo proste, tanie i co najważniejsze pyszne danie. Moja rodzina je uwielbia.

  • 10 min

Składniki:

  • • 30 dag kaszy gryczanej
    • 50 dag pieczarek
    • 1 ½ szklanki bulionu drobiowego
    • ¼ kostki margaryny
    • 2 cebule
    • po 2 łyżki mąki i śmietany
    • sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną płuczemy, a następnie zalewamy wrzącą osoloną wodą ok. 2 cm powyżej poziomu kaszy. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dopóki kasza nie wchłonie całej wody.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozpuszczamy margarynę i podsmażamy cebule.
  • 3. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, dodajemy do cebuli i razem dusimy. Wlewamy bulion oraz wymieszaną w niewielkiej ilości wody mąkę ze śmietaną.
  • 4. Gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę kładziemy na talerz i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować