Karkówka po żydowsku

4.74 (228 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na to danie dostałam od siostry Elżbiety niedawno, ale robiłam je już kilkakrotnie, bo od razu zasmakowało moim dwóm dorosłym synom

Składniki:

  • ● 1,5 kg karkówki
    ● ok. 1 kg pieczarek
    ● 5 cebul
    ● 6-7 konserwowych ogórków
    ● sól, pieprz
    ● majeranek
    ● 3 łyżki przecieru pomidorowego
    ● 3 łyżki keczupu
    ● 1/2 szkl. zalewy octowej z ogórków
    ● olej do smażenia
    ● 5 dag mąki
Wystaw ocenę:

4.74 (228 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w 1-cm plastry. Posypujemy
    solą, pieprzem, majerankiem i obtaczamy w mące. Podsmażamy
    na oleju i przekładamy
    do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, myjemy
    i kroimy w ćwiartki. Cebule
    obieramy, kroimy w dość
    grube piórka. Krótko dusimy
    z pieczarkami. Ogórki kroimy
    w małą kostkę
  • 3. Przygotowujemy sos: zalewę
    octową z ogórków dokładnie
    mieszamy z przecierem
    pomidorowym i keczupem
  • 4. Na mięso wykładamy pieczarki
    z cebulą i ogórki. Zalewamy
    sosem. Pieczemy pod
    przykryciem ok. godzinę w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C. Podajemy z ryżem
    i surówką z kiełków.

Porady

● Nieco urozmaicimy smak dania, jeśli ogórki konserwowe zastąpimy np. konserwową papryką. ● Sos do karkówki będzie łagodniejszy, jeśli zamiast zalewy z ogórków użyjemy octu balsamicznego i bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować