Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

4.5 (198 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czy jedliście kiedykolwiek budyń ugotowany na czymś innym niż mleko? Ja do niedawna nie jadłam. Jabłecznik, na który przepis znajdziecie poniżej, udowadnia, że budyń ugotowany na soku jabłkowym można doskonale wkomponować w smakowite ciasto. Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną to dla mnie świeżość i soczystość jesiennych jabłek, miękkość ciasta i delikatność bitej śmietany. Czego chcieć więcej? Według mnie to doskonały deser na poprawę humoru w te chłodne, deszczowe i jesienne dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto pieczone na formie o wymiarach 23 cm x 28 cm

    Składniki na spód ciasta
    340 g mąki
    170 g miękkiego masła
    150 g cukru
    200 ml maślanki
    3 jajka
    1 łyżka cukru z wanilią
    1/2 cytryny - sok
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na warstwę jabłkową
    700 g jabłek
    350 ml soku jabłkowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego

    Składniki na bitą śmietanę
    150 g serka mascarpone
    150 g śmietanki kremówki
    50 g cukru pudru

    Ponadto
    kolorowe cukiereczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło utrzeć z cukrem i z cukrem z wanilią na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo). Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec przez około 30 minut.
  • 3. Podczas pieczenia się blatu przygotować warstwę jabłkową. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o boku około 1-2 cm. Jabłka wrzucić do rondelka, podlać około dwiema łyżkami wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
  • 4. Budyń rozprowadzić w około 1/4 szklanki soku jabłkowego. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlać rozprowadzony proszek budyniowy i ugotować jak zwyczajny budyń, w którym mleko zostało zastąpione sokiem jabłkowym.
  • 5. Podduszone jabłka wymieszać z ugotowanym budyniem. Na upieczony i gorący spód przełożyć jabłka w budyniu. Zapiekać jeszcze przez około 15 minut. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc).
  • 6. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijać do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, która dobrze zachowuje swój kształt. Śmietanę przełożyć na dobrze ostudzone ciasto, wyrównać. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać kolorowymi cukiereczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Budyń Jabłka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować