Gruszki w syropie

4.5 (177 ocen)

Przygotowane w pełni lata, zimą wykorzystuję na różne sposoby, do ciast, deserów lub jako kompot do obiadu

Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek
    sok z 1 cytryny
    2-3 gożdżiki
    kawałek laski cynamonu
    1/2 l wody
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, przeciąć na pół,wydrążyć gniazda nasienne i włożyć do wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
  • 2. 1/2 l wody zagotować z cukrem i przyprawami
  • 3. Gruszki ciasno ułożyć w słoiku, zalać syropem i pasteryzować ok 10-15 minut

Porady

Cynamonu i gożdżików nie wkładać do słoików bo gruszki będą ciemne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować