Golonka w miodowo-piwnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonka
2.1. Golonki umyj pod bieżącą wodą . Wysusz papierowym ręcznikiem . Używając nowej maszynki jednorazowej ( do golenia ) pozbądź się włosków które posiada golonka.
3.2. Do dużego naczynia żaroodpornego z przykryciem ( jeśli takiego nie mamy to możemy użyć dwóch naczyń , wtedy podane Składniki musimy podzielić na dwie części ), wlewamy piwo , miód , przyprawy , cebulę pokrojone w piórka , czosnek, wkladamy golonki .Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
4.3. Następnego dnia wyjmujemy golonki ż marynaty ( marynaty nie wylewamy). Przekładamy je do dużego garnka, dodajemy pokrojone dość grubo marchewki oraz selera , dodajemy przyprawy z marynaty, ale bez cebuli . Gotujemy ok 1, 5 godziny do miękkości .
5.4. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym się marynowala, obkladamy plastrami cebuli , polewamy marynata i wkładamydo piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Na ok 90 minut .
6.5.Pierwsze 60 minut pieczemy pod przykryciem a ostatnie 30 minut bez przykrycia ( mięsko wtedy musi być na górze, a skórka na dole wtedy ładnie się zarumieni ).
Komentarze