Dżem brzoskwiniowy z wanilią i goździkami

4.99 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób

Pomysł na to, by do brzoskwiń dołożyć wanilię i goździki bardzo mnie zaintrygował. Udało mi się nawet dostać wanilię w lasce, dzięki czemu dżem ma pełno czarnych kropek. Dżem wyszedł niezwykle dobrze.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń (obranych, wypestkowanych)
    200 g cukru (albo nawet i mniej - kwestia gustu)
    4 goździki
    1 laska wanilii
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. I takie pokawalkowane wrzucamy do gara. Można ew. podlać tyci wodą na dno garnka, ale nie trzeba - tylko trzeba uważać, by sie nie przypaliły. Posypujemy cukrem i na małym ogniu gotujemy.
  • 2. Gdy pojawi się woda, dodajemy wanilię w całości oraz goździki. (Trzeba dobrze je liczyć, by później wszystkie wyjąć;) )
    Po jakiejś godzinie, można sobie trochę soku z garnka ubrać do słoików - bardzo dobry sok powstaje.
    Jak już owoce są bardzo miękkie, można je ubić tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić blenderem. (Tylko trzeba pamiętać, przed miksowaniem o wyjęciu laski wanilii i goździków!!! po zmiksowaniu ja jeszcze je spowrotem tam wrzucałam, by oddawały swój smak do dżemu).
  • 3. Po pewnym czasie dobrze przerwać gotowanie, dżem wystudzić, by sprawdzić jaka jest jego konsystencja. Następnie znów wstawić na wolny ogień.
  • 4. Pozostaje nam jeszcze na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny. A. I jeszcze jedno. Wyjmujemy goździki i wyjmujemy też laskę wanilii i ją "wyciskamy" (można powiedzieć, że to trzeba jakby z tubki wycisnąć zawartość... wygląda to dosyć hm... nieprzyjemnie (obok), ale to coś co z tej laski się wyciśnie trzeba do dżemu wrzucić - to będą owe czarne kropeczki:) )
  • 5. Gdy konsystencja dżemu jest taka do jakiej dążymy, należy dżem doprowadzić do wrzenia i poprzekładać szybko do gorących, wyparzonych słoików i szybko zakręcić.
    Tak gotowe słoiki odstawiamy do spiżarni i liczymy na to, ze przetrwają do zimy ;)
    Smacznego!

Porady

Po szczegóły zapraszam tu: http://taka-babska-proba.blogspot.com/2013/09/dzem-brzoskwiniowy-z-wanilia-i.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Goździki Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować