Dżem brzoskwiniowy z wanilią

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Brzoskwinie, ach brzoskwinie - smak pełnego lata! Słodkie, soczyste, pełne słońca. Kuszą swoim pięknym kolorem, wyjątkowym smakiem i zapachem. Co więcej, są także niezwykle zdrowe, więc trzeba do woli zajadać się nimi w sezonie. A gdy już nasycimy się świeżymi owocami, zerwanymi prosto z drzewa, warto przygotować kilka słoiczków na zimę. W chłodny, zimowy poranek niewiele rzeczy potrafi bardziej poprawić humor niż naleśniki czy chrupiąca bułka z domowym dżemem brzoskwiniowym. Słodycz brzoskwiń z odrobiną nuty wanilii budzi przyjemne skojarzenia z ciepłym latem, wakacjami i promieniami słońca. Chętni na słoiczek rozkosznego dżemu?

Logo czarne 800 i 150
  • 20 porcje
  • Łatwy

Składniki

3 kg dojrzałych brzoskwiń *
350 g cukru
1 cytryna
2 laski wanilii

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

  • 1. Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz ziarenka z wanilii. Laski wanilii również wrzucamy do garnka z brzoskwiniami. Całość gotujemy na małym ogniu, pamiętając, aby od czasu do czasu dżem mieszać, aby nie przywarł do garnka. Dżem gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej gotujemy, tym dżem będzie gęstszy.
  • 2. Podczas gotowania za pomocą testu zimnego talerzyka, można sprawdzić jaką konsystencję będzie miał nasz dżem po wystudzeniu. W tym celu należy talerzyk włożyć na 10-20 minut do zamrażarki. Na schłodzony talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu i pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Jeśli konsystencja dżemu Wam odpowiada, można zakończyć gotowanie. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
    * waga po obraniu

Porady

Uwagi dodatkowe
- czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
- możemy pozostawić dżem z widocznymi kawałkami owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

waniliabrzoskwiniedżem

Komentarze

Podobne przepisy

image-1f8xm36

Dodane przez: AgaMi

DŻEM TRUSKAWKOWY Z NUTKĄ WANILII I GALARETKĄ

troszkę inny dżem z galaretką truskawkową...

Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią

Dodane przez: zzewa

Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i...

Na próbę zrobiłam tylko kilka słoiczków....

Dżem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dżem brzoskwiniowy

Warto poświęcić trochę czasu i...

Dżem dyniowy

Dodane przez: Koper

Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem

Słodki dżem o ciekawym smaku

Dżem brzoskwiniowy z jabłkami

Dodane przez: PolskaGotuje

Dżem brzoskwiniowy z jabłkami

Klasyczny dżem oparty na tym, co...

Dżem brzoskwiniowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Dżem brzoskwiniowy

Uwielbiam dżemy z owoców, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE