Dżem jagodowy z wanilią

4.5 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Dżemy mają ta niepodważalną zaletę, ze w małym słoiczku możemy zamknąć promyk słońca i letnie owoce. Jagodowy to obok wiśniowego mój ulubiony. Z delikatną nuta wanilii i rumu jest przepyszny. Trudno mu się oprzeć!

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1kg jagód
    500g cukru
    laska wanilii
    łyżka rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Dżem jagodowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody przepłukujemy na sitku. Jeśli jest w nich sporo listków z krzaczków możemy zalać je wodą i delikatnie zamieszać. Listki wypłyną na wierzch i z łatwością je wyłowimy. Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, dodajemy miąższ z laski wanilii oraz samą laskę a także odrobinę rumu. Gotujemy na małym ogniu co kilka minut mieszając aż uzyska interesującą nas konsystencję. Najlepiej sprawdzić to nakładając łyżkę dżemu na talerzyk jeśli po kilku minutach ma taką konsystencje jaka preferujemy przestajemy gotować. Dżem przekładamy do wyparzonych/wysterylizowanych słoiczków i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować