Nie za słodki, lekki, prosty w przygotowaniu. Cieszy nie tylko podniebienie ale również zachwyca swoim wyglądem.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
150 g masła
200 g herbatników
1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
600 g serka waniliowego homogenizowanego
1 cukier waniliowy
150 ml soku pomarańczowego
4-5 łyżek cukru pudru
30 g żelatyny
2 galaretki pomarańczowe
Dyniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem.
Herbatniki kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, lekko ugniatamy.
Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż dynia będzie miękka. Ugotowaną dynię wyjmujemy do miski za pomocą łyżki cedzakowej, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i blendujemy na gładką masę.
2.Mus dyniowy dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy serek waniliowy, łączymy delikatnie rózgą.
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy sok pomarańczowy. dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy serowo-dyniowej. Delikatnie łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki, pozostawiamy do stężenia.
3.Galaretki rozpuszczamy w ok 150-160 ml wrzątku. Dodajemy do pozostawionej dyni. Studzimy. Pomału wylewamy na wierzch sernika. Pozostawiamy do stężenia (najlepiej a całą noc).
Komentarze