Dyniowy sernik na zimno

1 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie za słodki, lekki, prosty w przygotowaniu. Cieszy nie tylko podniebienie ale również zachwyca swoim wyglądem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 g masła
    200 g herbatników
    1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
    600 g serka waniliowego homogenizowanego
    1 cukier waniliowy
    150 ml soku pomarańczowego
    4-5 łyżek cukru pudru
    30 g żelatyny
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Dyniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowy sernik na zimno 1. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem.

    Herbatniki kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, lekko ugniatamy.

    Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż dynia będzie miękka.  Ugotowaną dynię wyjmujemy do miski za pomocą łyżki cedzakowej, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i blendujemy na gładką masę.
  • Dyniowy sernik na zimno 2. Mus dyniowy dzielimy na 2 części.
    Do jednej dodajemy serek waniliowy, łączymy delikatnie rózgą.

    Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy sok pomarańczowy. dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy serowo-dyniowej. Delikatnie łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki, pozostawiamy do stężenia.
  • Dyniowy sernik na zimno 3. Galaretki rozpuszczamy w ok 150-160 ml wrzątku. Dodajemy do pozostawionej dyni. Studzimy. Pomału wylewamy na wierzch sernika. Pozostawiamy do stężenia (najlepiej a całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować