Dyniowe kopytka

5 (195 ocen)

  • 40 min

Przepis zrodził się w mojej głowie, po totalnej fascynacji dynią. Uwielbiam dyniowe kopytka za słoneczny kolor i aksamitny smak!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 170 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę,
    - 170 g puree z dyni,
    - 1 jajko,
    - przesiana mąka pszenna - nie wiem ile dokładnie trzeba dodać, ja robię to "na oko", czyli dodaję, aż ciasto zaczyna odchodzić od rąk (zasada jest mniej więcej taka - na 1 kg ziemniaków - 250 g mąki, czyli na 340 g ziemniaków i puree z dyni przypada ok. 90 g mąki).
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Dyniowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka dyniowe 1. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, a w dniu, w którym robimy kopytka przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki łączymy z puree z dyni, jajkiem i mąką. Wszystko mieszamy, a następnie starannie zagniatamy. Mąkę dodawałam na oko, aż ciasto przestało się kleić i można było je kroić. Następnie na obsypanej mąką stolnicy kroiłam na mniejsze kawałki i formowałam podłużne wałki o grubości palca. Każdy powstały wałek należy kroić na mniejsze kopytka, czyli trochę ukośnie. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego!

Porady

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej - wówczas nie kleją się tak bardzo przy zagniataniu ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować