Drożdżówki z serem i marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie w przygotowaniu drożdżówki, na śniadanie czy też jako przekąska w trakcie pracy, polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dag drożdży
    1 całe jajko + 2 żółtka
    1 szklanka mleka
    1/4 szklanki oleju
    1/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 cukier wanilinowy

    Farsz:
    kostka sera białego
    łyżeczka kandyzowanej skórki
    pomarańczowej
    łyżeczka cukru pudu
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    Wszystkie składniki zmieszać ze sobą.

    marmolada

    Kruszonka
    100g masła
    100g cukru
    200g mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Marmolady

Drożdżówki z serem i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozdrabniamy z odrobiną mąki, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na bok, przykrywając ściereczką.
  • 2. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy rozpuszczone drożdże, mleko w temperaturze pokojowej, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ciasto lnianą ściereczką. Gdy ciasto mamy już dosyć wyrośnięte, natłuszczonymi dłońmi formujemy placki, nakładamy na nie po łyżce sera i marmolady, ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
  • 3. Do miski wsypujemy składniki na kruszonkę: mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło.

    Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstaną grudki ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować