Drożdżówki z serem i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrabniamy z odrobiną mąki, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na bok, przykrywając ściereczką.
2.Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy rozpuszczone drożdże, mleko w temperaturze pokojowej, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ciasto lnianą ściereczką. Gdy ciasto mamy już dosyć wyrośnięte, natłuszczonymi dłońmi formujemy placki, nakładamy na nie po łyżce sera i marmolady, ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
3.Do miski wsypujemy składniki na kruszonkę: mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło.
Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstaną grudki ciasta.
Komentarze