Drożdżowe mufinki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Maj to czas, kiedy nie ma jeszcze sezonowych owoców, za to jest rabarbar! W połączeniu z drożdżowym ciastem jego kwaskowy smak bardzo dobrze się komponuje.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE:
    - mąka przenna: 300 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - olej: 0.33 szklanki
    - drożdże: 50 gramów
    KRUSZONKA:
    - masło: 60 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka przenna: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie

    - rabarbar łodygi: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe mufinki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe mufinki z rabarbarem 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe mufinki z rabarbarem 2. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta, dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
    Przygotować kruszonkę z podanych składników.
    Rabarbar obrać i pokroić na cząstki
  • Drożdżowe mufinki z rabarbarem 3. Wyrośnięte ciasto nakładać do foremek mufinkowych. Na wierzch włożyć rabarbar i posypać kruszonką.
    Pozostawić jeszcze na ok 15 minut do wyorśnięcia a następnie upiec w 170 stopniach przez ok. 20 minut.
    Gotowe mufininki można polać lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować