Maj to czas, kiedy nie ma jeszcze sezonowych owoców, za to jest rabarbar! W połączeniu z drożdżowym ciastem jego kwaskowy smak bardzo dobrze się komponuje.
Drożdżowe mufinki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
2.Następnie dodać pozostałe składniki ciasta, dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
Przygotować kruszonkę z podanych składników.
Rabarbar obrać i pokroić na cząstki
3.Wyrośnięte ciasto nakładać do foremek mufinkowych. Na wierzch włożyć rabarbar i posypać kruszonką.
Pozostawić jeszcze na ok 15 minut do wyorśnięcia a następnie upiec w 170 stopniach przez ok. 20 minut.
Gotowe mufininki można polać lukrem
Komentarze