Tak upieczona ryba sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także wczesną kolację. Lekkie i zdrowe połączenie ryby z warzywami, jest dobrym posiłkiem dla dbających o linię , i nie tylko.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 średnie dorsze bez głowy
500 gram mrożonej mieszanki warzyw
1 cytryna
6 gałązek koperku
8 ząbki czosnku
10 dag. masła
sól i pieprz cytrynowy do smaku
Dodatkowo:
6 kawałków folii aluminiowej ok. 30 cm. na 30 cm. każda
blaszka
Do dekoracji:
koperek
cytryna
Dorsz zapiekany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną rybę myję, osuszam, kroję na 6 porcji, skrapiam sokiem z połowy cytryny, doprawiam solą i pieprzem, pozostawiam na 2 godziny w lodówce. Warzywa rozmrażam, lekko solę, mieszam. Czosnek obieram, kroję w plastry. Masło dzielę na 6 części. Na każdym kawałku folii układam porcję warzyw, kawałek ryby, w jej środek wkładam czosnek i koperek. Na rybie i warzywach kładę po plasterku cytryny, i po porcji masła. Folie szczelnie zamykam, układam na blasze, piekę 30 minut w temp. 180 stopni. Rybę wyjmuję z blaszką i pozostawiam na 10 minut nie otwartą. Po tym czasie folie uchylam i podaję, nie wyjmując z folii. Dekoruję cytryną i koperkiem, zrobić jak kto lubi.
Komentarze