Dorsz zapiekany z warzywami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak upieczona ryba sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także wczesną kolację. Lekkie i zdrowe połączenie ryby z warzywami, jest dobrym posiłkiem dla dbających o linię , i nie tylko.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie dorsze bez głowy
    500 gram mrożonej mieszanki warzyw
    1 cytryna
    6 gałązek koperku
    8 ząbki czosnku
    10 dag. masła
    sól i pieprz cytrynowy do smaku
    Dodatkowo:
    6 kawałków folii aluminiowej ok. 30 cm. na 30 cm. każda
    blaszka
    Do dekoracji:
    koperek
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz zapiekany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Oczyszczoną rybę myję, osuszam, kroję na 6 porcji, skrapiam sokiem z połowy cytryny, doprawiam solą i pieprzem, pozostawiam na 2 godziny w lodówce. Warzywa rozmrażam, lekko solę, mieszam. Czosnek obieram, kroję w plastry. Masło dzielę na 6 części. Na każdym kawałku folii układam porcję warzyw, kawałek ryby, w jej środek wkładam czosnek i koperek. Na rybie i warzywach kładę po plasterku cytryny, i po porcji masła. Folie szczelnie zamykam, układam na blasze, piekę 30 minut w temp. 180 stopni. Rybę wyjmuję z blaszką i pozostawiam na 10 minut nie otwartą. Po tym czasie folie uchylam i podaję, nie wyjmując z folii. Dekoruję cytryną i koperkiem, zrobić jak kto lubi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować