Ciasto z cukinii z kremem ricotta, borówkami amerykańskimi i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać białka ubite z szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać .
Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło,olej migdałowy, wymieszać .
Cukinię zetrzeć na średnich oczkach, lekko odcisnąć, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
Wszystkie suche składniki przesiać razem i dodać do masy.
Szybko wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem (tylko spód) tortownicy.
Piec w temp 180 *C ok.50- 60 min., zrobić próbę suchego patyczka.
Ciasto wystudzić.
Krem
Śmietanę ubić z 1/2 części cukru pudru.
Serki z miksować z pozostałą częścią cukru, dalej miksując dodać stopniowo ubitą śmietanę.
Krem wyłożyć na ciasto, poukładać umyte i osuszone borówki, udekorować świeżą bazylią.
Smacznego
Komentarze