Ciasto z borówkami amerykańskimi

4.5 (185 ocen)

  • 15 min

To ciasto jest ulubionym przysmakiem moich wnuków. Za każdym razem zajadają się nim z szerokim uśmiechem.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jaja
    1 szkl. cukru
    1 1/2 szkl. mąki
    1/2 szkl. roztopionej margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    40 dag borówek amerykańskich
    sól
    Polewa:
    2 jaja
    1 szkl. śmietany
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do piany dołożyć żółtka i ubijać. Do ubitych jaj dodawać na przemian mąkę z roztopioną margaryną. Ciasto wyłożyć na blaszkę średniej wielkości. Na wierzch posypać borówki. Następnie wsadzić blaszkę do piekarnika, piec 30 min. w temperaturze 180°.
  • 2. Ciasto wyciągnąć i polać jeszcze jajami ubitymi wcześniej z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Wszystko zapiekać przez 10 min. w temperaturze 40°.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować