Ciasto śmietankowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, do białek dać szczyptę soli i ubić dodawając porcjami cukier. Następnie dodać żółtka, Do ubitych jajek wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Wylać ciasto na blachę o wymiarach 21x 33 cm,wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 160 stopni 35-40 minut.
2.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, po chwili podgrzać. Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę oraz ciepłą żelatynę. Wylać na ciasto nasączone ponczem i poukładać truskawki lekko wciskając.
3.Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody i ostudzić Tężejącymi galaretkami zalać owoce.
Komentarze