Ciasto śmietankowe z truskawkami

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Letni przysmak z soczystymi truskawkami i bitą śmiataną. Łatwe ciasto na gorące dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek maki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyzka oleju
    1 łyżka kakao

    Masa śmietankowa:
    1/2 l śmietany 30 %
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyzeczka cukru
    kieliszek alkoholu

    Ponadto:
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Ciasto śmietankowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, do białek dać szczyptę soli i ubić dodawając porcjami cukier. Następnie dodać żółtka, Do ubitych jajek wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Wylać ciasto na blachę o wymiarach 21x 33 cm,wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 160 stopni 35-40 minut.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, po chwili podgrzać. Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę oraz ciepłą żelatynę. Wylać na ciasto nasączone ponczem i poukładać truskawki lekko wciskając.
  • 3. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody i ostudzić Tężejącymi galaretkami zalać owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kakao Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować