Ciasto słonecznikowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na blachę 25*40
2.Ciasto:
1. Mąka,masło/margarynę, żółtka, mleko, cukier, kakao i proszek wyłożyć na stolnice. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie podzielić na 3 równe części.
2. Pierwszy i drugi blat piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15min.
3. W garnku rozpuścić masło cukier i miód, a następnie dodać słonecznik. całość gotować około 2 minuty. Następnie lekko wystudzić.
4. Na trzeci blat ciasta wyłożyć lekko wystudzony słonecznik i piec około 15 min w temp. 180 stopni-
3.Beza orzechowa:
1. Orzechy posiekać.
2. Białka ubić na sztywną pianę.
3. Do piany dodać cukier i miód - chwile jeszcze ubijać, aż cukier z miodem połączy się z białkami.
4. Podać posiekane orzechy wymieszane z mąką pszenną i ziemniaczaną.
5. Blachę wyłożyć folią aluminiową i dobrze wysmarować tłuszczem.
6. Wyłożyć bezę na blachę i piec w temp. 180 stopni przez około 20 min, aż ciasto się dobrze zarumieni.
4.Masa:
1. Ugotować budyń mleka cukru i budyniów.
2. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystudzenia.
3. Utrzeć masło na puszystą masę, dodając stopniowo wystudzone masło. Następnie dodać masę krówkową.
4. Podzielić masę na 4 części, oraz odłożyć 2 łyżki na wierzch ciasta.
5. Do pierwszej masy nie dodajemy nic, do drugiej rozpuszczoną i wystudzoną kawę, do trzeciej startą na grubych oczkach czekoladę, a do czwartej słonecznik-
5.Dodatkowo:
1. Biszkopty moczymy w rozpuszczanej i wystudzonej kawie-
6.Przełożenie:
Ciasto ze słonecznikiem - pierwsza masa- beza orzechowa- druga masa- ciasto- trzecia masa- biszkopty - czwarta masa- ciasto pozostawione dwie łyżki masy- starta na tarce czekolada.
Komentarze