Ciasto Słonecznikowy raj

4.51 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest bardzo smaczne, idealne na specjalne okazje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    752g mąki pszennej
    250g masła/margaryna
    5 żółtek
    10 łyżek mleka
    250 g cukru
    1,5 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Prażony słonecznik:
    300 g słonecznika łuskanego
    150 g cukru
    170g masła
    2 łyżki miodu

    Beza orzechowa:
    5 białek
    250 g orzechów włoskich
    200 g cukru
    1,5 łyżki miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

    Krem:
    400 g masła
    puszka masy krówkowej
    150 g słonecznika
    Tabliczka czekolady
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    75 ml wrzącej wody
    500 ml. mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    4 łyżki cukru

    Dodadkowo:
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    200ml wrzącej wody
    1 duża paczka okrągłych biszkoptów
    50 g mlecznej czekolady

Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Beza Kajmak

Ciasto słonecznikowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na blachę 25*40
  • 2. Ciasto:
    1. Mąka,masło/margarynę, żółtka, mleko, cukier, kakao i proszek wyłożyć na stolnice. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie podzielić na 3 równe części.
    2. Pierwszy i drugi blat piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15min.
    3. W garnku rozpuścić masło cukier i miód, a następnie dodać słonecznik. całość gotować około 2 minuty. Następnie lekko wystudzić.
    4. Na trzeci blat ciasta wyłożyć lekko wystudzony słonecznik i piec około 15 min w temp. 180 stopni-
  • 3. Beza orzechowa:
    1. Orzechy posiekać.
    2. Białka ubić na sztywną pianę.
    3. Do piany dodać cukier i miód - chwile jeszcze ubijać, aż cukier z miodem połączy się z białkami.
    4. Podać posiekane orzechy wymieszane z mąką pszenną i ziemniaczaną.
    5. Blachę wyłożyć folią aluminiową i dobrze wysmarować tłuszczem.
    6. Wyłożyć bezę na blachę i piec w temp. 180 stopni przez około 20 min, aż ciasto się dobrze zarumieni.
  • 4. Masa:
    1. Ugotować budyń mleka cukru i budyniów.
    2. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystudzenia.
    3. Utrzeć masło na puszystą masę, dodając stopniowo wystudzone masło. Następnie dodać masę krówkową.
    4. Podzielić masę na 4 części, oraz odłożyć 2 łyżki na wierzch ciasta.
    5. Do pierwszej masy nie dodajemy nic, do drugiej rozpuszczoną i wystudzoną kawę, do trzeciej startą na grubych oczkach czekoladę, a do czwartej słonecznik-
  • 5. Dodatkowo:
    1. Biszkopty moczymy w rozpuszczanej i wystudzonej kawie-
  • 6. Przełożenie:
    Ciasto ze słonecznikiem - pierwsza masa- beza orzechowa- druga masa- ciasto- trzecia masa- biszkopty - czwarta masa- ciasto pozostawione dwie łyżki masy- starta na tarce czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzechy Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować