Ciasto poduszkowiec

4.34 (279 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Poduszkowiec to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, robiłam je już wielokrotnie i Wam też polecam. Przepis na dużą blachę 25x36cm.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    220 g mąki
    180 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125 ml oleju
    4 łyżeczki kakao
    125 ml wody
    pół tabliczki gorzkiej czekolady

    masa serowa:
    500 g mielonego sera
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

4.34 (279 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto czekoladowe

Ciasto poduszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę, roztopioną czekoladę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy krótko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
  • ciasto 2. Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę.
  • ciasto 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować