Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany wbić po 1 żółtku, ciągle miksując.
Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Następnie wlać wodę wymieszaną z olejem. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać połowę przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Tak samo upiec drugi spód ciasta.
Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, a następnie mleko w proszku, na przemian z serkami oraz miksować już tylko do połączenia składników.
Z kawy i alkoholu przygotować poncz.
Pierwszy spód ciasta nasączyć ok 1/4 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy. Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na masie. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć biszkopty. Wierzch biszkoptu nasączyć.
Wyłożyć ostatnią część masy. Na wierzchu ułożyć nasączone biszkopty i wszystko oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce.
Komentarze