Ciasto Latte Macchiato

  • wyświetlono: 10279 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 0

Ciasto jet przepyszne i zachwyca swoim wyglądem:)

martaf
  • 200min

Składniki

Biszkopt na formę o wymiarach 25x35:
8 średniej wielkości jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki maki tortowej
szczypta soli
3 płaskie łyżki kakao
4 łyżki oleju
4 łyżki letniej, przegotowanej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa waniliowa na formę o wymiarach 25x35: :
2 kostki miękkiego masła po 200 g
1 szklanka cukru pudru
opakowanie mleka w proszku pełnego 3,2% ( ok. 5 szklanek)
700g – 800g serka homogenizowanego waniliowego
laska wanilii lub olejek waniliowy

Dodatkowo:
2 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do posypania

Poncz:
2 szklanki kawy espresso
200 ml likieru (u mnie kokosowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Latte Macchiato

  • Ciasto Latte Macchiato1. W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania masy jajecznej, następnie nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach i dodajemy olej oraz wodę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
  • Ciasto Latte Macchiato2. Formę o wymiarach 25x35 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt nie opadł. Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na dwa równe blaty.
  • Ciasto Latte Macchiato3. Przygotowujemy masę waniliową. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy serki homogenizowane, gdy dokładnie się połączą stopniowo, nie przerywając miksowania dodajemy mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii: laskę wanilii lub odrobinę olejku waniliowego.
  • Ciasto Latte Macchiato4. Wszystko miksujemy przez około 5 minut do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
  • Ciasto Latte Macchiato5. Jeden blat biszkoptu wkładamy do formy, ponczujemy go obficie i wykładamy na niego połowę waniliowej masy. Biszkopty zanurzamy na chwilkę w ponczu i układamy na cieście
  • Ciasto Latte Macchiato6. aż zakryjemy całą przestrzeń, oprószamy to delikatnie gorzkim kakao.
  • Ciasto Latte Macchiato7. Drugi blat zanim położymy na biszkopty musimy jedną stronę sponczować i posmarować połową pozostałego kremu, układamy kremem do biszkoptów i porządnie dociskamy. Wierzch ciasta ponczujemy i wykładamy resztę masy waniliowej. Biszkopty zanurzamy w ponczu i układamy na masę. Wszystko obficie obsypujemy gorzkim kakao.
  • Ciasto Latte Macchiato8. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny przed podaniem, najlepiej jednak jest przygotować ciasto wieczorem i podawać na drugi dzień.
  • Ciasto Latte Macchiato9. Krojąc ciasto warto nóż zanurzyć w wodzie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Latte Macchiato

Dodane przez: Ola1984

Ciasto latte macchiato

Pyszne, delikatne, kremowe i nie...

Latte Macchiato

Dodane przez: Ela Ślązak

Latte Macchiato

Pyszne ciasto bez pieczenia, pachnące...

latte machiato

Dodane przez: mariosylwia

Latte macchiato

:-) Gorąco polecam (-:

SERNIK Latte Macchiato

Dodane przez: kiciax1

SERNIK Latte Macchiato

Sernik na zimno inspirowany kawą...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Latte Macchiato

Pyszne delikatne warstwowe, mocno...

Babka "Latte Macchiato"

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Babka "Latte Macchiato"

Babka "Latte Macchiato" łączy w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE