Babka serowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna babka z dodatkiem serka waniliowego

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki:

    25 dag masła
    1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
    36 dag serka naturalnego kremowego
    6 jajek
    2,5 łyżeczki cukru waniliowego
    3 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    masło i bułka tarta do przygotowania foremki


    czekolada oraz motylki cukrowe do dekoracji

Babka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

    Miękkie masło zmiksować na gładki krem, dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie puszysta masa. Dodać serek kremowy w trzech turach i dalej miksować. Dodawać jajka i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.

    Ciasto przełożyć łyżką do przygotowanej foremki. Piec przez 65 minut (do tzw. suchego patyczka) na drugiej półce od dołu w temperaturze 160 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, wystudzić w foremce. Oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować motylkami cukrowymi.

Komentarze

Podobne przepisy