Ciasto kostka rubika

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pyszne, efektowne ciacho, ale ostrzegam pracochłonne i wymagające trochę cierpliwości. Zwłaszcza jeżeli prześpicie tężenie galaretki jak ja i będziecie musieli ją rozpuszczać ponownie :D.

  • 2 godz.

Składniki:

  • blaszka 24 x 28 cm


    Biszkopt kakaowy


    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao
    12 łyżek oleju
    12 łyżek ciepłej wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt jasny

    3 jajka
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    6 łyżek ciepłej wody
    Masa budyniowa

    1 budyń waniliowy
    0,5 L mleka
    kostka masła
    Dodatkowo

    4 rodzaje galaretek x 2
    poncz do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kostka rubika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty


    Oba biszkopty przyrządzamy tak:
    Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy olej i wodę delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao - w przypadku jasnego biszkoptu samą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszamy ciasto.
    Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - tylko dno. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
    Jasny biszkopt pieczemy 25 minut.
  • 2. Masa budyniowa


    Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. Ucieramy masło z budyniem.
  • 3. Galaretki:


    Galaretki rozpuszczamy po 2 w 400 ml gorącej wody i odstawiamy, aż zaczną tężeć.
  • 4. Składanie


    Ścinamy wierzch ciemnego biszkoptu, następnie dzielimy go na dwa równe blaty.
    Jasny biszkopt dzielimy na 11 równych pasków.
    Nasączamy dolny biszkopt ponczem u mnie herbata z cukrem i dużą ilością soku z cytryny. Smarujemy cienko warstwą kremu.
    Układamy na masie, w równych odstępach 6 pasków z jasnego ciasta.
    Każdy pasek z wierzchu, smarujemy cienką warstwą kremu.
    Pomiędzy paski wlewamy tężejącą galaretkę, na niej pozostałe paski z biszkoptu i powtarzamy.
    Na wierzch kładziemy drugi blat i nasączamy ponczem. Smarujemy resztą kremu, wierzch posypujemy dekoracyjnie skruszonym biszkoptem, który odkroiliśmy z góry ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Kroimy wzdłuż dłuższej strony ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować