ciasto kokosowo - jogurtowe z kruszonką

4.35 (220 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby

Kruche ciasto i delikatna, mocno kokosowa masa na bazie naturalnego jogurtu. Ciasto łatwe do zrobienia, nie wymaga szczególnych umiejętności. Dobrze smakuje i świetnie się prezentuje. Sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Jeśli, tak jak ja, lubicie kokos, koniecznie wypróbujcie przepis na to pyszne ciasto.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    200 g masła
    5 żółtek

    200 g wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy na pół litra mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 białek + szczypta soli
    500 ml gęstego jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.35 (220 ocen)

Ciasto kokosowo - jogurtowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym masłem i żółtkami umieszczam w misce i zagniatam na kruszonkę - ciasto musi mieć konsystencję mokrego piasku. 3/4 kruszonki wysypuję na blaszkę (24x32) wyłożoną papierem do pieczenia.
    W misce mieszam wiórki kokosowe z cukrem, suchym budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaję jogurt i suche składniki. Delikatnie mieszam na najniższych obrotach miksera. Masę kokosową wykładam na warstwę kruszonki, posypuję pozostałym ciastem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować