Ciasto dyniowe z masą z serka mascarpone

4.46 (208 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od siostry i od razu się nim dziele bo ciasto jest pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    150 ml oleju roślinnego
    200 g startej na tarce surowej dyni
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    50 g wiórków kokosowych
    1 jabłko (pokrojone w kosteczkę)
    1 cukier waniliowy
    200 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    50 g masła
    250 g serka mascarpone
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.46 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dyniowe z masą z serka mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa:
    Miękkie masło ucierać chwilę dodać mascarpone i powoli cukier puder.
    Krem wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    Jajka ubić na puszystą pianę (około 5-7 min). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta i gęsta.
    Wciąż ubijając dolewać strumieniem olej.
    Do powstałej masy dodać startą dynię, orzechy, wiórki kokosowe, jabłko, cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać łyżką.
    Dodać przygotowaną mąkę z proszkiem, sodą, solą i ponownie delikatnie wymieszać.
  • 3. Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy i piec w temp. 150 stopni przez 1 godzinę.
    Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części.
    Posmarować przygotowaną masą i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować