Ciasto dyniowe z masą z serka mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa:
Miękkie masło ucierać chwilę dodać mascarpone i powoli cukier puder.
Krem wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
2.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Jajka ubić na puszystą pianę (około 5-7 min). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta i gęsta.
Wciąż ubijając dolewać strumieniem olej.
Do powstałej masy dodać startą dynię, orzechy, wiórki kokosowe, jabłko, cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać łyżką.
Dodać przygotowaną mąkę z proszkiem, sodą, solą i ponownie delikatnie wymieszać.
3.Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy i piec w temp. 150 stopni przez 1 godzinę.
Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części.
Posmarować przygotowaną masą i posypać cukrem pudrem.
Komentarze