CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE

  • wyświetlono: 919 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto dyniowe stanowi niezaprzeczalną wizytówkę amerykańskiej gastronomii. Przyrządzane obowiązkowo na Halloween i Dzień Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych.Wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem purée z dyni i skórką pomarańczy. Puszystości nadają mu ubite na pianę białka a wilgotności -mus z dyni

aga20101
  • 300min

Składniki

SKŁADNIKI

250 g (250 ml) puree z dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z 2 pomarańczy
3 jajka,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:

Śmietana 30% – 250ml
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone
2 kropelki olejku pomarańczowego
Pozostałe:

1 opakowania galaretki pomarańczowej
20 dag płatków migdałowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE

  • 1. Wykonanie:

    Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie.
  • 2. Gotowanie: Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka miksujemy całość blenderem.
  • 3. Pieczenie: Dynię kroimy w pół i oczyszczamy. Kroimy na kawałki, owijamy w folię i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczmy przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Zdejmujemy folię i wykrawamy miąższ dyni. Wkładamy do blendera lub miksera i miksujemy na gładką masę.
  • 4. Formę do pieczenia kwadratową o średnicy 24 x 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu mieszamy. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy, mieszamy i ostudzamy. Odkładamy pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części.
  • 5. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Na wierzch ciasta wylewamy tężejące puree i posypujemy migdałami. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
PPWS_12-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiśmietanaDyniamascarponejesiennemus dyniowyciasto dyniowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Z mascarpone i truskawkami

Dodane przez: Anna992

Ciasto z mascarpone i truskawkami

Ciasto to jest połączenie kilku...

Kruche ciasto z porzeczkami i serkiem mascarpone

Dodane przez: viola_dn

Kruche ciasto z porzeczkami i serkiem mascarpone

Delikatne, kruche ciasto, proste...

Ciasto makaronowe z rodzynkami i nutką pomarańczy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makaronowe ciasto z rodzynkami i nutką pomarańczy

Ciekawe ciasto z dodatkiem makaronu....

ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z mascarpone i śliwkami

Miękki biszkopt, delikatny krem...

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

Dodane przez: agatab

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

Takie połączenie składników w tym...

ciasto z porzeczkami

Dodane przez: lucyna19

Ciasto z porzeczkami czerwonymi i serkiem...

Sezonowe ciasto,ładnie wygląda...