Ciasto drożdżowe ze śliwkami

4.42 (301 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Jadłam jeszcze ciepłe... z łakomstwa - to po pierwsze, a po drugie, nie mogłam mu się po prostu oprzeć. Wyszło pyszne i pulchne. Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, na zimę!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    szklanka mleka ( 250 ml )
    1 szklanka cukru ( 250 ml )
    200 g masła
    4 jaja
    cukier wanilinowy
    50 g drożdży
    parę kropli zapachu waniliowego
    cukier puder do posypania

    Składniki na kruszonkę:

    150 g mąki pszennej
    50 g cukru
    125 g masła

    dowolna ilość śliwek ;-)
Wystaw ocenę:

4.42 (301 ocen)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasto drożdżowe 1. Przygotowałam składniki.
  • rozczyn z drożdży 2. Drożdże rozkruszyłam do miseczki.
    Wlałam do nich ciepłe mleko i szczyptę cukru.
    Rozmieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • jajka 3. W czasie gdy drożdże rosły, wydrylowałam śliwki.
    Do miski wsypałam mąkę i rozczyn z drożdży. Ja wyrabiałam wszystko w robocie kuchennym.Dodałam jajka.
  • masło 4. Następnie miękkie masło.
  • cukier 5. Wsypałam cukier, cukier wanilinowy i zapach waniliowy.
  • miksowanie 6. Przez około 10-15 minut wyrabiałam ciasto aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
  • wyrośnięte ciasto 7. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • kruszonka 8. Przygotowałam kruszonkę.
    Do miski wsypałam mąkę.
    Dodałam cukier i masło.
    Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki.
  • ciasto w formir 9. Formę o wymiarach 25/35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Wyłożyłam na nią ciasto.
  • śliwki 10. Powkładałam w nie śliwki.
  • kruszonka 11. Posypałam je kruszonką.
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami 12. Można jeszcze przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
    Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni.
    Piekłam przez około 45-50 minut.
    Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jeden z naszych ulubionych wypieków z owocami. Jest idealne na późne lato i jesień, gdy trwa sezon na śliwki - dojrzałe, słodkie i bogate w smaku. Do ciasta ze śliwkami idealnie pasują węgierki - dobrze znane z sadów i targowisk. Kruszonka nie jest obowiązkowa, ale trudno jej sobie odmówić!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować