Ciasto upiekła mi koleżanka na komunię mojej córki. Bardzo smakowało nie tylko mnie ale również moim gościom. Od tamtej pory dosyć często gości na moim stole.
Ciasto czeskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyk.ciasta
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. do utartej masy dodać kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie utrzeć. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy każdy placek w 180 st. ok 15 minut.
Wyk.masy
Całe jajka ubić z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mleko zagotować z cukrami wanilinowymi i resztą cukru zwykłego, do gotującego mleka wlać masę jajeczną ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę lub masło utrzeć dodając stopniowo zimny budyń ,tak przygotowanym kremem przekładać wcześniej upieczone placki, wierzch też. Ciasto posypać obficie startą gorzką czekoladą
Komentarze