Ciasto CZESKIE

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto upiekła mi koleżanka na komunię mojej córki. Bardzo smakowało nie tylko mnie ale również moim gościom. Od tamtej pory dosyć często gości na moim stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    9 jajek
    1,5 margaryny
    1,5 szkl. cukru pudru
    1,5 łyżki proszku do pieczenia
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok.3/4 szkl. kakao
    3/4 szkl. mąki pszennej

    MASA:

    1 szkl. mleka
    5 całych jajek
    5 łyżek cukru
    2 cukry wanilinowe
    1 margaryna lub masło

    dodatkowo gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czeskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czeskie 1. Wyk.ciasta

    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. do utartej masy dodać kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie utrzeć. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy każdy placek w 180 st. ok 15 minut.

    Wyk.masy

    Całe jajka ubić z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mleko zagotować z cukrami wanilinowymi i resztą cukru zwykłego, do gotującego mleka wlać masę jajeczną ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę lub masło utrzeć dodając stopniowo zimny budyń ,tak przygotowanym kremem przekładać wcześniej upieczone placki, wierzch też. Ciasto posypać obficie startą gorzką czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować