Rolada ze śmietaną i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od mamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 łyżki zimnej wody


    MASA:

    1/2 l śmietany kremówki 30 lub 36%
    1/2 szkl. cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka kakao


    DODATKI:

    wiśnie drylowane z syropu lub kompotu

Rolada ze śmietaną i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p4ey1q 1. Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę dodać cukier ponownie ubić następnie dodać obie mąki wymieszane z kakaem i proszkiem do pieczenia, na samym końcu dolewamy wodę. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia DUŻEJ BLASZKI TEJ CO JEST W PIEKARNIKU MOJA MA WYMIARY 34 na 39 cm. Piec ok 25 min. Po upieczeniu gorące ciasto przełożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć szerszy bok ciasta razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.

    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę ponownie ubić.

    Zimne ciasto wyjąć ze ściereczki można lekko nasączyć mocną herbatą z cytryną. Następnie równomiernie rozłożyć gotowy krem śmietanowy (trochę kremu odłożyć do posmarowania ciasta z wierzchu oraz do dekoracji) a na krem osączone wiśnie. Ciasto zwinąć wierzch posmarować odłożonym kremem posypać kakaem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy